Hoe betrouwbaar is een koperspiraal?
Met anticonceptie kan je voorkomen dat je zwanger wordt. Er zijn verschillende anticonceptiemethoden en elke methode werkt anders. De betrouwbaarheid van anticonceptiemethoden kan daardoor ook verschillen. Het is ook belangrijk dat je anticonceptie op de juiste manier gebruikt. Hoe zit het met de betrouwbaarheid van een koperspiraal zoals T-Safe? Daarvoor kijken we eerst naar verschillen tussen kortwerkende en langwerkende anticonceptie.
Kortwerkende anticonceptie
Onder kortwerkende anticonceptie vallen de pil, condoom, vaginale ring, pleister en prikpil. Bij deze anticonceptie is het belangrijk dat je zelf in de gaten houdt wanneer je de methode toepast. De pil moet je bijvoorbeeld dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen. Dan is de pil een betrouwbare anticonceptiemethode. Soms kan het lastig zijn om dagelijks de pil te nemen. Je kan je bijvoorbeeld voorstellen dat je een pil kan vergeten wanneer je onverwachts bij iemand blijft logeren. Daarnaast is het belangrijk dat je de kortwerkende methoden op de goede manier gebruikt. Een condoom kan bijvoorbeeld scheuren of afglijden. Wanneer je een kortwerkende anticonceptiemethode vergeet of op een verkeerde manier gebruikt, is de kans op zwangerschap groter.
Langwerkende anticonceptie
Hieronder vallen de koperspiraal, de hormoonspiraal en het implantatiestaafje. Voor alle drie geldt dat ze door een zorgverlener geplaatst worden. Daarna hoef je in principe 3 tot 10 jaar (T-Safe) niet aan anticonceptie te denken, afhankelijk van de anticonceptiemethode. Daardoor is er minder kans op fouten bij deze anticonceptiemethoden. Je kan de koperspiraal immers niet vergeten zoals je een pil kan vergeten. Daarnaast hoef je zelf niet na te denken of je de methode op de juiste manier gebruikt, zoals je bij een condoom wel moet doen. Dat maakt de langwerkende methoden zoals een koperspiraal erg betrouwbaar.
Koperspiraal
De koperspiraal valt dus onder de langwerkende anticonceptiemethoden. Het is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Meteen na plaatsing is het spiraaltje veilig en je hoeft tot wel 10 jaar (T-Safe) niet aan anticonceptie te denken. In cijfers uitgedrukt is een koperspiraal voor meer dan 99% betrouwbaar. Dit betekent dat van de 100 vrouwen die een koperspiraal hebben, er slechts 1 vrouw toch zwanger wordt in een jaar tijd. Meer informatie over koperspiralen lees je op deze pagina.
Bronnen:
- NHG-Standaard Anticonceptie
- Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception 2011;83:397-404
Deel via social media